.

. . .I VIŠE OD TRGOVINE!

Uzimajući u obzir činjenicu da se “Europrom” trudi da ne samo sluša – već i da zaista čuje svoje potrošače, da izlazi u susret njihovim potrebama i ispunjava njihovo poverenje već četvrt veka – i ne čudi što ga sve više njih doživljava kao “više od trgovine”, nazivajući “Europrom” brendom Valjeva.

Kao jedan od načina da se zahvali građanima Valjeva na tome što dnevno preko 20.000 njih poseti objekte svoje omiljene ljubičaste trgovine – “Europrom” već nekoliko godina zaredom neguje jednu lepu praksu. U vreme novogodišnjih i božićnih praznika ovo preduzeće poklanja pozorišne predstave, najpre svojim najmlađim sugrađanima, a zatim, sredinom januara, i odrasloj publici, i tako učestvuje u negovanju i promovisanju kulturnog života Valjeva.

Branko Antonić, glumac Gradskog pozorišta “Abrašević”, povodom jubileja “Europrom”-a i proslave 25 godina postojanja i rada ovog preduzeća je rekao:

Kada je Gradsko pozorište “Abrašević” pre četiri godine, u želji da uspostavi saradnju sa “Europromom” uputilo jedno neveliko pismo o namerama, u njemu sam, izmedju ostaloga napisao i ovo : “ Siguran sam da Vi, kao i mi u „Abraševiću“, smatrate da su pozorišna umetnost i kvalitetne predstave bitan deo sveukupnog edukovanja i duhovnog vaspitanja kako mladih, tako i ostalih naših sugradjana, posebno u vremenu najezde sumnjivih vrednosti i poplave šunda i kiča.”

Na moju sreću, i na sreću ovdašnjeg teatra, “Europrom” je zaista bio svestan te potrebe i važne uloge koju kultura treba da zauzima u ovome gradu, pa smo ubrzo stekli u toj uspešnoj kompaniji stalnog partnera u jednoj lepoj umetničkoj misiji. “Europrom” je tog januara poklonio gradjanima Valjeva predstavu  Dušana Kovačevića “Život u tesnim cipelama” u produkciji Gradskog pozorišta, a zatim su se nizali komadi  “Kafanica, sudnica, ludnica”, Brane Crnčevića, pa onda Domanovićeva “Stradija”, kao i “Mandragola” Nikola Makijavelija. Imam potrebu reći i to, da su sve nabrojane predstave vrlo brižljivo organizovane od strane tima ljudi iz “Europroma” i da se ova firma trudila da se o, sada već tradicionalnom januarskom pozorišnom zbivanju, zna i čuje i da se zajedničkom kulturnom poduhvatu pruži adekvatan značaj. Stoga ne čudi uvek ispunjena pozorišna dvorana, zadovoljni gledaoci, salve aplauza i naravno zadovoljni akteri predstava.  A tu je i  taj snažan i dugotrajan osećaj, da smo zajednički nešto veliko i lepo učinili …

Zahvaljujući dobroj volji, pomoći i razumevanju prijatelja kulture i umetnosti do sada je uradjeno mnogo toga pamćenja vrednog u Valjevu. Mislim, da je “Europrom” pravi primer ove konstatacije. Uz nadu, da će tako biti i u budućnosti, od srca se radujem Vašem jubileju !

 

15.05.2015. godine